Home » D:News » Colesterolul din ouă creşte riscul apariţiei bolilor cardiace

Colesterolul din ouă creşte riscul apariţiei bolilor cardiace

Publicat: 19.03.2019
Ouăle au ajuns din nou în atenţie, odată cu un nou studiu care arată că un consum regulat poate duce la creşterea riscului apariţiei bolilor cardiace.

Studiul, publicat pe 15 martie în jurnalul JAMA, a găsit că mâncarea a 3-4 ouă pe săptămână a fost asociată cu o creştere de 6% a riscului apariţiei unei boli cardiace şi cu 8% creştere în riscul decesului din orice cauză în timpul perioadei studiului, scrie Live Science.

Vinovatul pare să fie colesterolul: consumul a 300 mg de colesterol pe zi a fost asociat cu o creştere cu 17% în riscul apariţiei bolilor cardiace şi cu o creştere de 18% a riscului decesului în perioada în care s-a desfăşurat studiul.

Noile descoperiri contrazic ultimele recomandări pentru americani publicate în 2015, în care se spunea că nu mai este necesară menţinerea colesterolului în anumite limite.

Autorii noului studiu, de la Northwestern University Feinberg School of Medicine, au ajuns la concluzia că oamenii ar trebui să-şi limiteze consumul de ouă şi colesterol.

„Întotdeauna au existat sugestii în date că ouăle pot duce la creşterea colesterolului şi la crearea problemelor cardiovasculare”, a precizat Andrew Freeman, director al programului Cardiovascular Prevention and Wellness la National Jewish Health din Denver, care nu a participat la acest studiu. „Dovada este destul de clară că produsele de animale şi produsele cu colesterol mare, ar trebui limitate în dietă”, a adăugat acesta. Un gălbenuş de ou, cu 186 de miligrame de colesterol, este unul dintre cele mai bogate alimente în colesterol.

„Acest studiu face o treabă bună în filtrarea datelor şi identificarea colesterolului din dietă ca un componente individual şi independent al acesteia” care este asociat cu boala şi mortalitatea, a precizat Dana Hunnes de la Ronald Reagan UCLA MEdical Center din Los Angeles.

Recomandările contradictorii au făcut ca „acesta să fie un subiect confuz pentru a fi discutat cu pacienţii”, a precizat Seth Martin, cardiolog şi profesor de medicină la Johns Hopkins University School of Medicine. „Este clar să vedem date mai clare cu privire la acest subiect controversat pentru a informa mai bine pacienţii”, a adăugat Martin.

Totuşi, noul studiu nu înseamnă că trebuie renunţat la consumul de ouă. Cum este cazul cu multe, un sfat bun este moderaţia. Limitarea colesterolului este importantă în special pentru oamenii cu un risc mare de apariţie a bolilor cardiace.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

STUDIU: Consumul de ouă nu creşte riscul apariţiei bolilor cardiovasculare

Alimente recomandate şi afecţiuni ce împierdică slăbirea în timpul curei

Ce este colesterolul bun şi rău?

Alfred Alberts, ”eroul necunoscut” ce a dezvoltat primul medicament pentru scăderea nivelului de colesterol

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Oamenii de știință au descoperit, în premieră, o moleculă care absoarbe gazele cu efect de seră
Oamenii de știință au descoperit, în premieră, o moleculă care absoarbe gazele cu efect de seră
Vidrele de mare folosesc unelte pentru a avea acces la pradă mai mare și pentru a-și proteja dinții
Vidrele de mare folosesc unelte pentru a avea acces la pradă mai mare și pentru a-și proteja dinții
Un cercel de aur a dezvăluit o poveste devastatoare de acum 2.200 de ani
Un cercel de aur a dezvăluit o poveste devastatoare de acum 2.200 de ani
Peter Buffett, compozitor, filantrop și fiul unuia dintre miliardarii de top ai lumii. „Viața este aleatorie, nici corectă, nici nedreaptă”
Peter Buffett, compozitor, filantrop și fiul unuia dintre miliardarii de top ai lumii. „Viața este aleatorie, nici corectă, ...
John Herschel și contribuțiile aduse astronomiei. „Respectul de sine este piatra de temelie a oricărei virtuți”
John Herschel și contribuțiile aduse astronomiei. „Respectul de sine este piatra de temelie a oricărei virtuți”
Speranța de viață globală ar putea crește cu pâna la 5 ani până în 2050
Speranța de viață globală ar putea crește cu pâna la 5 ani până în 2050
CRISPR ar putea trata orbirea moștenită, arată datele preliminare
CRISPR ar putea trata orbirea moștenită, arată datele preliminare
Ce este și cum apare „pielea de găină”?
Ce este și cum apare „pielea de găină”?
Astronomii au găsit o planetă de mărimea Pământului la doar 55 de ani-lumină depărtare
Astronomii au găsit o planetă de mărimea Pământului la doar 55 de ani-lumină depărtare
O companie din China a lansat o mașină mai ieftină decât modelul Y de la Tesla
O companie din China a lansat o mașină mai ieftină decât modelul Y de la Tesla
În urmă cu 114 ani, Pământul trecea la o distanţă foarte mică pe lângă cometa lui Halley
În urmă cu 114 ani, Pământul trecea la o distanţă foarte mică pe lângă cometa lui Halley
O nouă eră de parteneriat între China și Rusia. Anunțul făcut de Xi Jinping și Vladimir Putin
O nouă eră de parteneriat între China și Rusia. Anunțul făcut de Xi Jinping și Vladimir Putin
Primul caz de gripă aviară la om transmisă de la vaci
Primul caz de gripă aviară la om transmisă de la vaci
Misterul piramidelor din Egipt, aproape de a fi rezolvat. Cum cred cercetătorii că au fost construite?
Misterul piramidelor din Egipt, aproape de a fi rezolvat. Cum cred cercetătorii că au fost construite?
Bărbat dispărut în urmă cu 27 de ani, găsit în pivnița unui vecin
Bărbat dispărut în urmă cu 27 de ani, găsit în pivnița unui vecin
Cristian Șofron, unul dintre copiii-fenomen ai cinematografiei din România, invitat la Altceva cu Adrian Artene
Cristian Șofron, unul dintre copiii-fenomen ai cinematografiei din România, invitat la Altceva cu Adrian Artene
Ce putem afla din cristalele antice despre apa și continentele Pământului?
Ce putem afla din cristalele antice despre apa și continentele Pământului?
(P) Cele mai importante momente din istoria jocurilor de noroc
(P) Cele mai importante momente din istoria jocurilor de noroc